Vrouwen onderling doen meer aan slutshaming dan mannen

Achter de toetsen van hun laptop of met het touchscreen van de smartphone in de hand wanen velen zich vandaag de dag ‘veilig’ en vrij’. Om vervolgens te kunnen roeptoeteren wat ze willen in niet al te subtiele taal. En dat zijn heus niet alleen de de spreekwoordelijke ‘reaguurders’. Ook zichzelf intelligent of slim inschattende vrouwen spuien modder naar elkaar op internet.

Voor de generatie 30’sters vormen vooral de kinderen een bron van ergernissen naar elkaar. Geef je geen borstvoeding, dan ben je een slechte moeder en wanneer je niet alle stopcontacten in je huis kindveilig hebt gemaakt, ben je indirect de moordenaar van je eigen kind.

De generatie daaronder, de tieners en de 20’sters pakken elkaar met name aan op uiterlijkheden en hun omgang met de mannen. Nog steeds geldt bij een actief seksleven: ‘Man is stoer, vrouw is hoer’. Jawel: vrouwen van nu onder lekaar.

Sociologe Justine van de Beek deed aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek deze zogenaamde ‘framing’ van vrouwelijke seksualiteit. Haar conclusie: vooral vrouwen veroordelen elkaar om een te seksueel getint uiterlijk of gedrag. Maar wanneer een man ‘slet’ roept, komt dat toch harder aan.

Vrouwelijke seksualiteit is lang onderdrukt, en gek genoeg is dat ook gebeurd binnen het feminisme, waar hoge hakken en lippenstift ooit de gruwel waren van de vrouwenbeweging in de jaren ’70. In het publieke domein hebben vrouwen echt minder ruimte dan mannen. Dat geldt voor opiniepagina’s, waar vrouwelijke auteurs harder worden aangevallen, dat geldt voor publieke debatten, waar vrouwen toch al te weinig te zien zijn. En ook als het om seksueel gedrag of uiterlijkheden gaat wordt van vrouwen dus meer ingetogenheid verwacht, ook door hun seksegenoten kennelijk. Daarover schrijft vandaag ook dagblad TROUW.

Amber Dujardin haalt het voorbeeld aan van een lied van de 19-jarige Hanna van Koldam, dat in een paar weken zowel populair als verguisd werd over ‘instasletten’. Dat zijn volgens de jonge zangeres vrouwen die met lagen make-up, getuite lippen en diepe decolletés in de smaak willen vallen op sociale media. ‘Aandachtshoeren’ zijn het. Dat veel mensen boos zijn op Hanna kan sociologe Justine van de Beek ook verklaren. Alle satire ten spijt, ook op een grappige manier zingen over ‘aandachtshoeren’ valt volgens haar onder slutshaming: het in diskrediet brengen van vrouwen op basis van hun (vermeende) seksuele activiteiten, of dat nu het dragen van uitdagende kleding is of het hebben van veel verschillende bedpartners.

Je zou kunnen concluderen dat vrouwen van nu de rol hebben overgenomen die vroeger de dominee, de pastoor of wie dan ook maar had, die vonden dat meisjes vooral netjes en beschaafd moesten zijn en als maagd het huwelijk dienden te beginnen.

Maar ook de oudere generatie vrouwen doet mee aan een bepaalde manier van slutshaming. Oerfeministe Anja Meulenbelt (inmiddels 72 jaar) laat in haar jongste boek weten dat ze Beyoncé niet het rolemodel vindt dat het feminisme vooruit helpt. Alsof niet elke generatie haar eigen voorbeelden kiest.

Vrouwen, en dan zeker de prominente, moeten ophouden met hun seksegenotes te beoordelen of te wegen op het begrip ‘feministe of niet?’ Met sisterhood  zullen we niet alleen meer bereiken, maar ook door mannen vele malen serieuzer worden genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *