Vrouwen van Signi en hun speurhonden op zoek naar Joey Hoffmann

Dierenarts Esther van Neerbos & Paraveterinair Janette Kruit hebben zich gespecialiseerd in het zoeken met honden naar vermiste personen in rampgebieden en in mensen die eventueel te water zijn geraakt. Sinds 2004 hebben zij al 412 vermisten helpen terugvinden. Signi zoekhonden is hun stichting die als doel heeft vermiste mensen (levend of overleden) op te sporen met behulp van zoekhonden en een professioneel duik-, sonar- , vaar- en grond-onderzoekteam.

De speurhonden die samen met hun bazinnen morgen vertrekken gaan voor een zoektocht naar de in Turkije vermiste Joey Hoffmann (21) uit Haaksbergen. Samen met vrijwilliger Martijn Verhoef gaan ze in gebied nabij de Turkse badplaats Silifke zoeken naar sporen van Hoffmann, die al ruim een maand niet meer is gezien. De Mechelse herders Power & Paddle en labrador Salto gaan voor het betere neuswerk in de bergen achter de kust bij het plaatsje Narlikuyu, waar Hoffmann een echtpaar uit Haaksbergen zou helpen een huis te bouwen. Deze speurhonden die meegaan naar Turkije, hebben eerder buitenlandervaring opgedaan op de Filipijnen, in Wales en Frankrijk.

De speurhonden van Signi zijn sinds 2004 ingezet bij zoekacties in onder meer Japan, Thailand en Sri Lanka (tsunami’s 2004 en 2011), Nepal (aardbeving, 2012), de Filipijnen (na de tyfoon Haiyan in 2013) en Haïti (aardbeving 2010), maar ook na natuurrampen in de Verenigde Staten, Pakistan, Turkije en Marokko. Daar werden op aanwijzingen van de honden honderden vermisten onder het puin of onder modderlagen vandaan gehaald.

Signi werkt bij voorkeur met Mechelse herders. Ze hebben volgens Van Neerbos van alle rassen het beste reukvermogen, zijn zeer taakgericht en hebben een goed uithoudingsvermogen. Ook labradors zijn geschikt. De warme omstandigheden in Turkije vormen geen probleem.

De dierenarts zegt gedreven te worden door het wegnemen van de onzekerheid bij achterblijvers. Een vermissing is voor familieleden van vermisten moeilijk te aanvaarden. “Zelfs als je thuis je portemonnee kwijt bent, dan blijf je daar net zo lang naar zoeken tot je ‘m gevonden hebt”, zegt Van Neerbos. “Zo is het met mensen helemaal.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *