Vrouwen soms net zo wreed als mannen in tijden van oorlog

In heftige en gewelddadige conflictgebieden, zoals in Irak, Syrië, Soedan en Sierra Leone begaan vrouwen dezelfde daden als mannen: moorden, martelen, verkrachten en zelfmoordaanslagen. Ten onrechte blijft deze rol van vrouwen onderbelicht en worden zij, als ze al in de belangstelling staan vanwege oorlogsmisdaden, neergezet als uitzonderlijk in de vorm van mentaal gestoorden of monsterlijke sadistes.

Dat concludeert de Nederlandse criminologe Alette Smeulers uit onderzoeken naar daders en slachtoffers in uiteenlopende gewelddadige conflicten wereldwijd sinds de Tweede Wereldoorlog. “Het zijn in meerderheid gewone vrouwen, die net zoals gewone mannen in een oorlogssituatie in staat blijken wreedheden te begaan”, aldus de hoogleraar internationale criminologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Smeulers kwam in de zaken die ze bestudeerde voornamelijk mannelijke daders tegen. “Toen vroeg ik me af: ‘Zijn er ook vrouwen die zich hier schuldig aan maken?’ En uiteraard zijn die er. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in het leger en de politie, en zijn daardoor al minder vaak betrokken bij oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, vertelt de hoogleraar in MareOnline.nl. “Maar het lijkt er zeker niet op dat vrouwelijke agenten en militairen minder snel geneigd zijn tot geweld. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat vrouwen soms zelfs fanatieker zijn, zich echt willen bewijzen. We willen graag verder onderzoek doen naar hoe zij zich in deze positie gedragen.”

Professor Smeulers wordt aanstaande zaterdag 17 september 2016, in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden geïnterviewd over haar onderzoek naar vrouwen die zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Ook in de geschiedenis zijn behoorlijk wat voorbeelden van wrede vrouwen te vinden. Een aantal bewaaksters van concentratiekampen in Nazi-Duitsland is berucht.

Historica Wendy Lower schetste in haar boek ‘Hilers Furiën’ ook reeds een schokkend beeld van waar vrouwen toe in staat zijn.

Hitler’s Furies, by Wendy Lower from Claremont McKenna College on Vimeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *