Wereld-primeur: IJsland dwingt bedrijven vrouwen en mannen evenveel te betalen

Het eerste land ter wereld dat bedrijven dwingt om mannen en vrouwen een gelijk salaris te geven voor hetzelfde werk is IJsland. Elk bedrijf met 25 of meer medewerkers moet kunnen aantonen dat iedereen hetzelfde bedrag krijgt voor een gelijkaardige functie. Als zo’n onderneming of overheidsorganisatie dat kan bewijzen ontvangt het een certificaat.

Zo wordt het onmogelijk om bewust of onbewust te discrimineren op basis van geslacht, etniciteit of nationaliteit. De loonkloof tussen mannen en vrouwen moet door deze maatregel in 2022 zijn verdwenen. Dat werd gisteren op Internationale Vrouwendag besloten.

“De tijd is rijp voor radicale maatregelen”, aldus minister Thorsteinn Viglundsson van sociale zaken & gelijkheid. “Gelijke rechten zijn mensenrechten. We moeten ervoor zorgen dat mannen en vrouwen gelijk behandeld worden op de werkvloer.”

Het Wereld Economisch Forum benoemde IJsland reeds tot het beste land als het gaat om gendergelijkheid. Toch verdienen vrouwen er nog altijd 14% tot 18% minder per uur dan mannen. Dat was in oktober jongstleden aanleiding voor duizenden vrouwen om om 14.38 uur het werk neer te leggen. Vanaf dat moment werkten ze feitelijk voor niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *