Willy Brill hield ons bij de tijd; nu is ze overleden

Wie van boven de 30 jaar heeft haar nou nooit aan de telefoon gehad. Willy Brill, tot een kwart eeuw gelden de stem van 002, oftewel de tijdsmelding. ‘Bij de volgende toon is het ’21 uur, 12 minuten en 40 seconden’. Deze legendarische vrouw(instem) is overleden op 91 jarige leeftijd.

De telefonische tijdmelding was met 60 miljoen belletjes per jaar decennialang het op een na meest gekozen telefoonnummer in Nederland. Alleen de nummerinformatie op 008 werd vaker gebeld, namelijk zo’n 68 miljoen keer in 1991. Daarna kwamen computers en weer daarna smartphones, waar we inmiddels wel bijna allemaal mee op zak lopen.

Maar de telefonische tijdmelding bestaat nog wel (0900-8002) met al 25 jaar lang de stem van oud-nieuwslezeres Joke van Diessen.

Willy Brill (1926-2017) maakte vanaf de jaren ’50 naam als stemactrice en regisseur van hoorspelen. Ook vertaalde ze Jiddische literaire proza en poëzie van auteurs als Abraham Sutzkever en Sholem Aleichem in het Nederlands. Willy bleef bij de tijd en werkte tot op hoge leeftijd aan online vertalingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *