Eliane Khoury van Virus Free Air

Eliane Khoury is oprichter en directeur van VFA systems in Schiedam en 1 van de 5 Nederlandse vrouwen, die op de shortlist staan van de Wintrade-awards. Eliane is genomineerd in de categorie Women in Innovation. Aanstaande woensdag 16 mei vindt de uitreiking plaats in Londen.

Wintrade Award

Start Up
Eliane Khoury komt oorspronkelijk uit Israël en studeerde eerst aan de Universiteit van Haifa. Ze kwam 15 jaar geleden naar in Nederland en studeerde verder biochemische technologie aan de TU Delft, waar ze onder meer luchtverontreinigingen onderzocht. Het fascineerde haar nadat haar bloedeigen moeder overleed, zeer waarschijnlijk door een virusinfectie, besloot ze in 2011 haar bedrijf serieus verder te bouwen. Ze noemde het Virus Free Air Solutions.

Werk en liefde
In De Volkskrant van vertelt ze: “Ik ben naar Nederland gekomen voor de liefde. We sloten een weddenschap met als inzet wie van ons tweeën moest verhuizen. Ik verloor en nu ben ik hier. Ik ben niet het type dat op de bank gaat zitten, dus ik ben meteen de taal gaan leren. Na een paar maanden had ik toestemming van de IND om met een studie te beginnen. Meteen na mijn afstuderen ben ik mijn eigen bedrijf begonnen in Schiedam. We maken luchtzuiveringsinstallaties, onder andere bij pluimveehouderij Kipster. Toen ik mijn bedrijf had opgericht, was het duidelijk dat ik hier zou blijven. Mijn man wilde nog wel naar Israël verhuizen, maar Nederland is veel meer een land waar iedereen welkom is. Er zijn meer kansen op de arbeidsmarkt, er zijn meer bedrijfstakken en Nederland is heel internationaal georiënteerd.”

Schone lucht
Virus Free Air Solutions is een specialist in luchtbehandeling en (binnen)luchtkwaliteit. VFA is voortdurend op zoek naar innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen voor de toenemende luchtkwaliteit gerelateerde problemen. Naast technische oplossingen, biedt het bedrijf van Eliana een breed scala aan luchtkwaliteit gerelateerde diensten.

Koninklijk tintje
Afgelopen november reikte Eliane Khoury het eerste exemplaar van de position paper ‘Een nationale alumnistrategie’ aan Prins Constantijn. Daarin wordt de strategie van organisatie Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) beschreven hoe internationale studenten aan Nederland te binden. In een elevator pitch lichtte Eliana toe waarom zij voor Nederland heeft gekozen, waarom ze er is gebleven en hoe Nederland volgens haar nog beter internationaal talent kan werven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *