Zo krijgen we 113 vrouwen in de Tweede Kamer

Om het historische resultaat van 113 vrouwen in het parlement te behalen, zou 75% van de kiesgerechtigde vrouwen hun stem willekeurig over alle seksegenotes op de verschillende landelijke kieslijsten moeten verdelen. Wanneer 5% van hen strategisch op de eerste vrouw die volgens de peilingen net niet in de Kamer komt zou stemmen, levert dit reeds 5 vrouwen extra op dan in de huidige peilingen: van 55 naar 60 vrouwen.

Zo blijkt uit onderzoek van informatiekundigen Michaël Amir en Rosa Hudepohl van stemopeenvrouw.com.

De strategie van Stem op een Vrouw, om op (willekeurige) vrouwen op de lijst te stemmen die volgens de peilingen niet in de Kamer komen, heeft volgens de berekeningen vanaf 50% deelnemende vrouwelijke kiezers (2.417.250 stemmers) een groot effect. Dan komen er namelijk 49 vrouwen meer dan nu het geval zou zijn.

Om e.e.a. duidelijk te maken, is er een speciale ‘randomizer’ ontwikkeld, die bij de partij van jouw keuze er een willekeurige vrouwelijke kandidaat uitpikt. Daar wordt dit ‘random’ stemadvies gekoppeld aan de laatste peilingen; heeft de kandidaat daarin al een plek in de Kamer, dan kun je de randomizer opnieuw gebruiken.

Bekijk hier de verschillende strategieën
Klik hier voor een lijst met alle verkiesbare vrouwen per partij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *