Column Annedieke: mijn vrouw van de week – Supervrouwen

Vandaag probeerde ik mij voor te stellen hoe de afgelopen maand er in de media had uitgezien wanneer Ebru Umar Elif Umar was geweest en Sylvana Simons Sylvester Simons. Wat een ongekende vloed aan internetbagger werd er over hen heen gestort zeg. Ik zie vrijheid als ons hoogste goed en heb niks met folklore. Van mij mogen mensen die het voor premier Erdogan opnemen én Sinterklaas dus wel uit ons land vertrekken. Maar wie ben ik?

Los van al het politieke gekrakeel zonder diepgang, was er gisteren toch een positief moment. Jeanine Hennis-Plasschaert kondigde aan dat vanaf 2017 vrouwen worden toegelaten tot het Korps Mariniers. Aan de toelatingseisen wordt echter niet getornd.

Onze vrouw op Defensie, die reeds sinds 2012 haar mannetje staat, meldt dit in de jaarlijkse personeelsrapportage en is daarmee voor mij De Vrouw Van De Week. Haar departement kampt al jaren met tekorten aan onder andere technisch, medisch en IT-mensen. “Het is niet van deze tijd om vrouwen op voorhand van een beroep uit te sluiten”, aldus de minister dan ook dubbel terecht.

Het Korps Mariniers vormt samen met het Korps Commando Troepen en de Luchtmobiele Brigade de zogenaamde elitetroepen van de krijgsmacht. Bij die laatste 2 kunnen vrouwen zich al wel aansluiten. Omdat er niet getornd wordt aan de fysieke en operationele eisen, zijn er op dit moment alleen bij de Luchtmobiele Brigade vrouwen actief.

De enige plek waar vrouwen volgend jaar bij Defensie nog niet aan de bak kunnen zijn de onderzeeboten. Maar dat hangt vooral samen met praktische bezwaren, zoals het gebrek aan privacy. Men wil de huidige 4 ‘submarines’ op termijn vervangen en nieuwe boten geschikt maken voor een gemengde bemanning. (of moet ik nu bevrouwing schrijven?)

Nieuwe groeperingen laten telkens opnieuw zien dat politiek bedrijven wel degelijk een vak is. Alleen de namen van de Ouderen Partij, Leefbaar Nederland, en 50PLUS zeggen reeds genoeg. Ze weten voor een tijdje de aandacht van (sociale) media te trekken, gaan rollebollend over de het Binnenhof en af door de zijdeur.

Maar vooralsnog moet het kabinet (lees: Nederland) door. Jeanine Hennis-Plasschaert krijgt van Supervrouwen dan ook een roze fauteuil in The Ladies Club vanwege haar voortvarende besluit. De minister verzond enige tijd geleden, na een treffen met collega’s uit Noorwegen (Ine Eriksen Søreide), Zweden (Karin Enström) en Duitsland (Ursula von der Leyen) trots onderstaande foto en meldde in de Britse krant The Guardian:

“Neelie Kroes once said to me that old boys networks are the oldest form of cartels we have in Europe. She was right, but things are changing, and women can do similar things now.”

Moet je lezen

Gerelateerde blogs