NL Supervrouwen De dappere tulp – NL Supervrouwen

Wij hebben een tulp in het plantsoentje op de stoep bij de boom.

Eén tulp. En een onverlaat in de straat.

Ieder jaar kijken wij vol spanning uit naar wat er gaat gebeuren. Ieder jaar komt weer dat ene tulpje (echt maar ééntje) boven de grond. Rood met geel. Fel en fier. Doch binnen een week is haar kopje afgehakt (denken wij).

Afgehakt omdat ze boven het maaiveld kwam? De bloem van de tulp zien we er overigens nooit naast liggen…is ze misschien geplukt om haar schoonheid ? Niks geen onverlaat dan dus, gewoon een schattig buurmeisje die een bloempje voor haar mama mee neemt?  Wonderlijk hoe het kan gaan met die aannames… Willen we het echt weten? Moeten we er een hekje om heen zetten? Een filmcamera er op zetten zodat we dan eindelijk erachter komen hoe het nu komt ? Allemaal niet nodig, het is iets anders wat ik hier meekrijg.

Als ik dit eens doorvoer naar koude acquisitie. Dat opvallende rood met gele tulpje. Klaar om geplukt te worden…of het kopje eraf….? Bij koude acquisitie moet je wel je hoofd boven het maaiveld uitsteken en ook nog eens enorm aanhoudend zijn. Dat tulpje is daar een prachtige metafoor van. Ook haar kleuren: rood van de aandacht en geel als zonnig geel. Het is een rechte slanke tulp. Fel en fier. De eigenschappen die ik beschrijf in deze tulp, overigens ook wel toepasselijk in deze tijd van het jaar, zijn fijne eigenschappen bij het bellen. Rood, dat zwaailicht, aandacht, attentie. Oprechte aandacht geven is ten slotte heel erg belangrijk. Iemand hoort dat direct, sterker nog dat voel je zelfs. Geel staat voor het zonnige, het blije. De energie die je door de telefoon hoort, de glimlach op je gezicht. Weten dat je voor je zaak staat. Rechte schouders, en rechtop dus. Dat betekent dat tulpje dus allemaal! Al deze gedachten rondom een tulp. Het mooie is ze laat zich er niet door afschrikken. Nee is geen optie.

Kopje eraf en toch doorzetten. En een jaar later geniet ik er namelijk weer van. Al jaren.

Marianne van de Water, koude acquisitie expert

Supervrouw 2014

Schrijver van de Acquisitiewaaier

Spreker op de Week van de Ondernemer

www.q-p-s.nl

Moet je lezen

Gerelateerde blogs