Politiek lijkt meer dan ooit een hanengevecht – Supervrouwen

Van de 11 kamerfracties wordt er eentje geleid door een vrouw: Marianne Thieme namens de Partij voor de Dieren. Falend politiek leiderschap is mannelijk leiderschap en de economische crisis van 2008, volgens Thieme, en kan voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan de mannelijke bedrijfscultuur. Gek genoeg heeft dat de waardering van vrouwelijke leiderschap niet doen groeien en klinkt de roep om een sterke man harder dan ooit.

In de slipstream van presidentskandidaat Hillary Clinton en de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk Theresa May verschenen de afgelopen maanden in de kranten zo’n 200 berichten over vrouwen in de politiek. Is er sprake van een trend en wordt het niet eens tijd voor een vrouw als minister president van Nederland vroegen journalisten, opiniemakers en commetatoren zich in een een aanzienlijk deel van de artikelen af.

10 van de 152 gekozen staatshoofden is een vrouw en 14 van de 194 landen hebben een vrouwelijke premier. Op dit moment komt het er dus op neer dat 93,4% van de gekozen staatshoofden en 92.8% van de premiers in de wereld nog steeds een staande plasser is. Volgens de meeste kranten zou Edith Schippers de meeste kans maken om de eerste Nederlandse vrouwelijke premier te worden.

Ook in de Nederlandse politieke arena overheerst het verbale geweld van mannen. Geen politica die ook maar in de buurt komt van de uitspraken die politici als Geert Wilder en de 8 dissidente kamerleden die met ruzie uit hun fractie zijn gegooid of gestapt allen mannen zijn.

Mannen komen veel vaker aan het woord in de Nederlandse media dan hun vrouwelijke collega’s, blijkt uit onderzoek van TrendLight en Media Info Groep in samenwerking met Politiekindemedia.nl. Vrouwelijke parlementariërs zijn met 38.6% aanwezig qua kamerzetels, maar worden in 21.1% van de politieke berichtgevingen genoemd.

Alleen de PvdA heeft meer vrouwen dan mannen in de kamer en bij D66 is het aandeel gelijk. Bij beide partijen krijgen de mannen volgens het onderzoek meer aandacht. Alleen bij de SP, paradoxaal genoeg met dubbel zoveel mannen, krijgen de beide seksen evenveel publiciteit. Ook de CDA- en ChristenUnie-vrouwen doen het relatief goed.

Van de 29 dagbladen, de commerciële en de NPO-nieuwsbulletins, Nu.nl en 4 opinietijdschriften worden er 3 geleid door een vrouw. En bij elk van de 10 landelijke dagbladen is een man chef parlementaire redactie.

Verbaal geweld en politieke haantjescultuur lijken hot: dankzij mannelijke sleutelposities en ondanks het gebrek aan concrete politieke successen is de aandacht voor types als Wilders, Roos, Baudet en Kuzu buiten-proportioneel.

Moet je lezen

Gerelateerde blogs