Waar moet je op letten bij de aanschaf van een diamant?

Ben je op zoek naar een leuke investering? Misschien zijn diamanten dan wel een goede optie. Steeds meer mensen gaan namelijk investeren in diamanten. Dit is ook best slim, want een investering in diamanten kent veel voordelen. Het is wel belangrijk dat je niet zomaar een diamant koopt. Er zijn een aantal handige tips die je kan gebruiken bij de aanschaf van diamanten. Als je hier benieuwd naar bent, kan je hieronder verder lezen om achter die tips te komen.

Maar waarom investeren?

Misschien snap je niet zo goed waarom je zou moeten investeren in diamanten. Ten eerste speelt de wereldeconomie daar een enorme rol in. De vraag naar diamanten is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Helaas kan het aanbod niet meer voldoen aan deze enorme vraag. Hierdoor is de waarde van diamanten erg hoog. Door die vraag en aanbod komt het erop neer dat diamanten crisisbestendig zijn. Je hebt dus vrij veel zekerheid dat de waarde van diamanten niet snel zal dalen de komende jaren.

 

Niet kopen zonder certificaat

Een betrouwbare diamant zal altijd een certificaat hebben. In de meeste gevallen gaat het om een GIA-certificaat. Op het certificaat kan je veel informatie vinden over de desbetreffende diamant. Het certificaat toont in ieder geval authenticiteit aan. Daarnaast wordt kan je op het certificaat de waarde van de diamant terugvinden. Dit is onder andere belangrijk voor wanneer je de diamant weer wilt verkopen. Een diamant kopen is dus alleen verstandig als je er een certificaat bij krijgt.

Let op de 4C’s

Als je al enige kennis hebt van diamanten, dan heb je vast de 4C’s voorbij zien komen. De 4C’s kunnen gezien worden als de kenmerken van een diamant. Het gaat dan om de kleur, karaat, zuiverheid en slijpkwaliteit. Deze vier kenmerken bepalen voor een groot deel de waarde van de diamant. Heeft de diamant niet zoveel onzuiverheden? Dan zal deze uiteraard een stuk meer waard zijn. Ben je van plan een diamant te kopen die in de kleurgradatie D valt? Dan heb je wederom te maken met een hele waardevolle diamant. Kijk dus altijd naar de 4C’s tijdens diamanten kopen.

Expert inschakelen

Het kan zomaar zijn dat je er zelf niet helemaal uitkomt. Een investering in diamanten kan best overweldigend zijn. Als je geen foute keuze wilt maken, kan het verstandig zijn om een expert in te schakelen. Een expert kan jou als de beste advies geven. De expert kan jou vooral helpen met het vinden van de juiste verhouding op het gebied van kwaliteit en prijs. Het wordt dan ook sterk aangeraden om eens advies te vragen aan een expert als je diamanten wil kopen.

Moet je lezen

Gerelateerde blogs