Stadse vrouwen verdienen meer dan provincialen – Supervrouwen

Het aantal jonge vrouwen dat na haar havo- of vwo-diploma naar 1 van de 4 grote steden in Nederland trekt is sinds de jaren ’90 allengs groter geworden dat het aantal jonge mannen. En vrouwen die na hun studie zijn blijven hangen in de Randstad zijn de spekkopers. Zij verdienen namelijk aanzienlijk meer dan de vrouwen die in de provincie bleven en daar studeerden.

2 wetenschappers van het Centraal Bureau voor de Statistiek volgden de levensloop van 288.000 vrouwen die eind jaren ’60 op het zogenaamde ‘platteland’ geboren werden, meldt NRCnext.

De studentes die als 20’ers naar de Randstad trokken, waren als 40’ers niet alleen vaker meer opgeleid, ze verdienden tevens €640,- bruto per maand meer dan degenen die in hun streek bleven, ook bij een gelijk opleidingsniveau.

Mogelijk omdat de Randstad meer hoge, goedbetaalde banen te bieden heeft, verklaren de onderzoekers. Bovendien waren ook de partners van de vrouwen in de Randstad vaker hogeropgeleid.

De trek naar de stad leidt tot een concentratie van zogenaamde ‘powerkoppels’: hoogopgeleide mensen die als stel het individuele succes bundelen, zowel hetero- als homo-paren. ‘Een slimme provinciale meid is dus tot verhuizen bereid’.

Moet je lezen

Gerelateerde blogs