Wat heb je nodig om succesvol te zijn? – Supervrouwen

Sla een willekeurig artikel er maar op na; je moet passie hebben als je een succesvolle ondernemer wilt worden. Een beetje doodgeslagen woord volgens mij want er zijn genoeg bedrijven gestart omdat zij een gat in de markt zag. Wie heeft er nu eenmaal een passie voor vieze luiers? Maar het eco-vriendelijke bedrijf van Jessica Elba doet het geweldig. Naar mijn mening is een passie om zelf dingen te willen beslissen en lekker veel geld te verdienen gewoon al genoeg kan zijn.

Eigenwijs
Een ondernemer die niet eigenwijs is, zal nooit extreem succesvol worden. Die eigenwijsheid is namelijk waarom zij dingen anders doet en niemand is ooit succesvol geworden door precies hetzelfde te doen als een ander. De meeste innovaties komen niet uit de branche waar deze plaats vinden en regels breken of je niets aantrekken van heilige huisjes is vaak het recept voor succes. Dat wil niet zeggen dat je altijd radicaal dingen anders moet doen om succesvol te zijn. Maar helemaal precies hetzelfde is dus niet handig. Een kleine verandering kan soms al voldoende zijn. Stronteigenwijs is natuurlijk iets anders, dat is een goede eigenschap als je failliet wilt gaan.

Bereidheid om te falen
Iets wat de Amerikanen bejubelen, met recht, maar hier wordt verguisd. Daarom heb ik een Nederlandse versie voor je. Je moet bereidt zijn te falen of te mislukken maar daar mag wel een grens aan zitten. Ik juich het niet toe om alles op het spel te zetten, je huis, inkomen, je relatie. Maak daarom steeds deze overweging als je op het punt staat om iets te gaan doen dat veel risico’s met zich meebrengt. Bedenk wat het ergste is dat je kan overkomen als het mis gaat. Als dat iets is waar je, weliswaar met enige moeite, overheen kunt komen moet je het gewoon doen. Doen is het werkwoord van succesvolle ondernemers. Die nooit gaan zitten wachten totdat de omstandigheden perfect zijn. Overigens… dat zijn ze nooit.

Verkoper in de dop
Een ondernemer die zijn eigen product niet kan verkopen zal nooit heel succesvol worden. De realiteit is gewoon dat je, om te kunnen ondernemen en groeien, mensen moet kunnen overtuigen van jouw product/dienst. Gelukkig zijn pitchen, marketing en verkopen skills die je kunt leren. Dus als je overweegt geld in jouw eigen ontwikkeling te steken (naar mijn mening zou je dat ieder jaar moeten doen) is geld uitgeven op een van deze gebieden altijd lonend.

Wat is succes?
Ondernemers zijn er in allerlei soorten en maten. Succes is dan ook een rekbaar begrip. Voor mij is succes dat je kunt doen waar je plezier in hebt en met de opbrengsten daarvan je eigen broek kunt ophouden. ultiem succes is in mijn ogen als je daarnaast de wereld een klein beetje beter kunt maken.

Wendy Broersen

Wat is jouw succes? Wie vindt jij succesvol? Ik hoor het graag hieronder in de reacties!

Bron: dailyworth.com – Jen Dziura

Moet je lezen

Gerelateerde blogs