Baby vernoemen? 5 mogelijkheden op een rijtje!

Wie op zoek is naar een babynaam, kan verschillende lijstjes doorlopen in de hoop een leuke naam tegen te komen. Omdat veel mensen deze aanpak hanteren, is de kans klein dat je een originele naam vindt voor jouw baby. Gelukkig kun je het ook anders aanpakken en jouw baby naar iemand vernoemen. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Wij zetten er hier 5 voor je op een rijtje.

1. Beroemdheden

Ben je groot fan van een bepaalde artiest? Dan kun je jouw baby naar hem of haar vernoemen. Er zijn ook mensen die hun kind niet naar een beroemdheid zelf vernoemen, maar naar zijn/haar zoon of dochter. Dit wordt de laatste jaren steeds vaker gedaan. Daarom is dit geen goede aanpak als je jouw kind een bijzondere of unieke naam wilt geven. De kans is namelijk groot dat er elders op de wereld ook talloze mensen zijn die hun baby dezelfde naam geven als het kind van een beroemdheid.

2. Familielid

Een kind vernoemen naar een familielid is iets wat al sinds jaar en dag gedaan wordt. Vroeger werd een kind vooral vernoemd naar zijn of haar (groot)ouders. Ook tegenwoordig zijn er nog ouders die hun kind vernoemen naar hun (groot)ouders. Toch zijn er ook steeds meer mensen die een kind vernoemen naar een ander familielid, zoals een broer of zus of oom of tante.

3. Vriend of vriendin

Is er een vriend of vriendin van jullie overleden? Dan kunnen jullie je kindje als eerbetoon vernoemen naar hem of haar. Je kunt jullie kind ook de naam geven van een vriend of vriendin die veel voor jullie betekend heeft. Tegenwoordig zijn er steeds meer stelletjes die een lijstje met jongensnamen of meisjesnamen opstellen die verwijzen naar een vriend of vriendin. Wil je dit ook doen? Vernoem je kind dan het liefst naar een vriend die je al jarenlang kent.

4. Jezelf

Er zijn mensen die een kind ook naar één van de ouders vernoemen. Je vernoemt hem of haar in dat geval naar jezelf. Je kunt bijvoorbeeld je eigen naam gebruiken en daar de toevoeging ‘junior’ of ‘jr.’ achter zetten. Vind je dit saai? Ga dan op zoek naar een creatieve manier om jouw naam of die van je partner in de naam van je kind te verwerken.

5. Stad of plaats

Door de bovenstaande voorbeelden denk je misschien dat een baby altijd vernoemd wordt naar een persoon, maar dat is niet het geval. Je kunt jullie kleine spruit bijvoorbeeld ook vernoemen naar een stad of plaats waar jullie goede herinneringen aan hebben. Zo zijn er behoorlijk veel kinderen die de naam London dragen. Is jullie kindje in een bepaalde stad verwekt? Of hebben jullie elkaar op een specifieke plaats ontmoet? Dan kunnen je een babynaam kiezen die naar deze stad of plaats verwijst.
 

Moet je lezen

Gerelateerde blogs