Ben jij bekend met aura migraine?

Wanneer je bekend bent met migraine, dan is de kans groot dat je ook bekend bent met aura migraine. Aura migraine wordt ook wel de tweede fase van migraine genoemd (na fase 1: waarschuwingsfase en voor fase 3: hoofdpijnfase en fase 4: herstelfase). Toch hoef je niet altijd een volledige migraineaanval te krijgen wanneer je aura migraine ervaart. Er zijn mensen die alleen last hebben van aura migraine, dan ook wel oogmigraine genoemd. Zij kunnen daarna weer gewoon functioneren.

Wat is aura migraine?

Aura migraine is (nog) geen hoofdpijn, maar wel het zien van schitteringen, lichtflitsen of gekleurde vlekken met rafelige randen. Ook met één oog en zelfs met je ogen dicht. Je kunt hier enorm van schrikken, zeker wanneer je dit nog niet eerder hebt ervaren. Maar het is niets meer of minder dan een tijdelijke “kortsluiting” in je hersenen. Het zien van schitteringen, lichtflitsen of gekleurde vlekken duurt, over het algemeen, niet langer dan een uur. Hierna kán hoofdpijn optreden, maar dat is zeker niet in alle gevallen zo.

Moet ik ermee naar de dokter?

Wanneer je gewend bent aan aura migraine, dan hoef je er niet per se mee naar de (huis) arts. Dit is wel verstandig op het moment dat de aura migraine zich anders uit dan andere keren. Je hebt langer last, blijft moeite houden met concentreren, je mondhoek gaat hangen of kunt je arm niet goed bewegen. Is dat allemaal niet het geval, dan is aura migraine misschien incidenteel of misschien iets dat bij jou hoort.

Hoe voorkom je aura migraine?

Om aura migraine te voorkomen moet je weten wat voor jou de migraine aura triggers zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • Jezelf te zwaar belasten

  • Stressvolle periodes

  • Alcohol, cafeïne of nicotine

  • Veranderingen in het weer

  • Een verstoorde slaapcyclus

  • Gespannen lezen of televisiekijken

  • Fel of flikkerend licht, lawaai of geuren

  • Hormonale schommelingen

  • Vochttekort

(Bron: Care4Migraine.nl)

Bovenstaande triggers zijn niet alleen triggers voor aura migraine, maar ook voor migraine zelf. Toch geldt niet iedere trigger voor iedereen. Het kan zomaar zijn dat jij geen last hebt van migraine of aura migraine bij stress, maar dat je wel enorm reageert op weersveranderingen. Aan stress kun je, vaak, wel iets doen. Dat ligt wat lastiger als het gaat om het weer.

Wil je erachter komen wat bij jou de aanvallen uitlokt? Dan is het verstandig om een migrainedagboek bij te houden.

Moet je lezen

Gerelateerde blogs