Japandi in je achtertuin?

Zoek jij een achtertuin die minimalistisch is opgezet en je bovendien een rustgevend gevoel geeft? Dan is de oplossing ver weg maar toch ook weer dichtbij!

Kenmerken

De Scandinavische landen en Japan kunnen nog zoveel kilometers bij elkaar vandaan liggen, toch ontstaat hier de nieuwste trend voor in je achtertuin. De lichte kleuren en natuurlijke materialen van de trends uit de Scandinavische streken, samengevoegd met de organische vormen en donkere elementen uit Japan, zorgt voor de nieuwste trend: Japandi. Deze stijl was al eerder trendy binnen de woonbranche, maar wordt ook steeds populairder in de tuinmeubelwereld. 

In de basis draait het om eenvoud en daarnaast komen licht en donker samen tot een schitterend geheel. Het contrast is enerzijds groot, maar daarom juist ook zo uniek. De mix van de trends uit de diverse landen versterkt elkaar, waardoor deze magische eenheid ontstaat. 

Kleurenpalet

Hoe kom je nu tot de juiste combinatie in je achtertuin? Belangrijk is om eerst te beginnen met een kleurenpalet. Eén ding is zeker: felle, uitbundige kleuren zal je niet tegenkomen bij deze trend. Lichte basiskleuren zoals wit en beige vormen veelal de boventoon, met als accent vaak één donkere kleur als toevoeging voor het gehele plaatje. In de Scandinavische trend is de donkere kleur dan vervangen door één of meerdere pastel varianten. In Japanse tuinen moet het vooral zen zijn, oftewel het moet rust uitstralen. De combinatie van lichte kleuren helpt daar zeker aan mee. Heb je nu bijvoorbeeld een lichte tuinset onder een veranda staan, denk er dan eens aan om een achterwand een donkere tint te geven. Heb je een tuinset van teakhout en lichte kussens, fleur deze dan op met een paar zwarte kussens om deze Japandi stijl door te voeren. Je kunt natuurlijk ook werken met accessoires in sterke donkere kleuren, of juist met witte of beige gekleurde accessoires op een iets donkerdere tafel. 

Materialen

Japandi staat bekend om zijn natuurlijke materialen, denk hierbij aan: lichte houtsoorten zoals teakhout, in de Scandinavische stijl. Tegenwoordig is deze tuinstijl ook verkrijgbaar bij Tuinmeubelshop.nl Je kunt ook juist donker hout hebben zoals in de Japanse stijl, maar zorg altijd voor een combinatie van licht en één donkere tint. Een betonlook wordt ook veel toegepast, zeker doordat deze lichte kleur een prima uitstraling geeft voor de tuin in Japandi sfeer. Ga vooral de verschillende materialen met elkaar combineren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een teakhouten tuintafel met typische rotanstoelen. Of wat dacht je van een ronde tafel met een betonlook in combinatie met zwarte stoelen met brede lijnen.  

Ben je op zoek naar een loungeset, dan zal je zien dat deze loungesets veelal iets lager zijn dan gebruikelijk. Dit komt omdat Japanners gewend zijn om laag bij de grond te zitten. Op de grond zitten op lekkere dikke kussens volstaat dan ook. Dit kan mooi in combinatie met een lage loungetafel. 

Vormen

Een tuin in Japandi sfeer kenmerkt zich veelal door organische vormen. Ben je op zoek naar een tuinset, die past binnen deze stijl, ga dan eens voor een ovale tafel van natuurlijke materialen. Samen met tuinstoelen in een donkere kleur of door stoelen met strakke lijnen geeft dit het ultieme zen-gevoel. Heb je een vierkante tafel, werk dan eens met een grote ronde bloempot in Japanse stijl. Je kunt je tuinset plaatsen op bestrating in een ronde of ovale vorm, om zodoende de Japadi stijl te vormen. Verder is de diepte van belang in een Japanse tuin. Dit creëer je onder andere door te werken met hoogteverschillen. Werk met grote en kleine planten, zet de grote achter in de tuin en de kleinere ervoor om zo het diepte-effect te maken. Je kunt dit accent ook creëren door beplanting op kleine heuveltjes te laten groeien. Verder zie je vaak wat kleinere watervallen om enerzijds wat diepte binnen de tuin te laten ontstaan. Anderzijds zorgt dit stromende water weer voor het ultieme zen gevoel. 

 

 

Moet je lezen

Gerelateerde blogs