Welke wijn doet jou denken aan de zomer?

Je hebt vast en zeker wel van die dingen die je doen denken aan de zomer. Een perenijsje, bijvoorbeeld, of de geur van zonnebrandcrème. De smaak van barbecue vlees, de geur van de zee. Allemaal zaken die je hoofd direct in zomerse sferen kunnen brengen, en die ook echt heel nauw samenhangen met de zomer. Ook de smaak van wijn kan je direct het gevoel van de zomer geven, soms zelfs als deze nog heel ver weg is.

De wijn uit je vakantieland

Ben je deze zomer in een zonnig land op vakantie geweest, en heb je daar ook heerlijk van de plaatselijke wijnen genoten? Dan is de smaak van de wijn die je daar gedronken hebt in je hoofd als het ware verbonden geraakt met het zomerse gevoel dat je ter plekke had. Probeer het maar eens uit. Pak er een goede Bordeaux wijn bij en schenk een glas in. Grote kans dat de geur en smaak van de wijn je direct weer doen denken aan je bezoekje aan deze streek, en het gevoel dat daarbij hoorde. Heb je zin om weer het even het gevoel van de zomer, van je vakantie te ervaren, dan is er vaak niet veel meer nodig dan een wijntje te drinken waar je daar ook van hebt genoten; het gevoel komt dan vaak direct weer naar boven.

Daarom is het altijd een goed idee om een fles wijn vanaf je vakantiebestemming mee naar huis te nemen. Een wijn uit de Franse streek waar je op vakantie was, en die je ter plekke ook hebt gedronken. Of een lekkere Verdejo wijn, of een andere favoriet, als je in Spanje op vakantie was. In bijna alle Europese zonbestemmingen vind je wel lokale wijnen, die als het om zomerse herinneringen gaat natuurlijk altijd de voorkeur hebben. Heeft jouw vakantieland geen wijntraditie? Dan kun je natuurlijk altijd de wijn die je tijdens je vakantie dronk, waar hij ook vandaan komt, mee naar huis nemen.

Het gevoel van de zomer

Maar natuurlijk kunnen er meer wijnen zijn die je direct aan de zomer doen denken, ook in eigen land. Voor veel mensen geldt bijvoorbeeld dat een lekker koel glas witte wijn hun ultieme zomerse drankje is. Vooral als het wordt gedronken op een zonnig terras, uiteraard. Of wat dacht je van rosé? In de winter wordt deze wijn een heel stuk minder gedronken dan in de zomer, wat maar weer eens aantoont dat ook rosé voor heel veel mensen een echt typisch zomerse wijn is.

Moet je lezen

Gerelateerde blogs