Zó bescherm je jezelf tegen schade

Ongelukken vallen helaas nooit helemaal te voorkomen: iedereen kan op elk moment van de dag per ongeluk schade veroorzaken aan iemand anders spullen. Daarom is het belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je voor een paar euro per maand al verzekerd voor schade die je bij anderen maakt.

Aansprakelijkheidsverzekering kiezen

Er zijn allerlei situaties waarin je schade aan anderen kunt toebrengen. Zo kun je tijdens je bezoek aan de buren bijvoorbeeld rode wijn morsen over hun nieuwe vloerkleed. Je kunt een dure vaas omstoten in een antiekwinkel. Of erger: op de fiets een ongeluk krijgen en letsel veroorzaken aan een andere fietser of voetganger. Naast de emotionele gevolgen zijn ook de financiële gevolgen dan vaak groot.

Om te voorkomen dat je de schade in zulke situaties zelf moet vergoeden is het verstandig om op tijd een aansprakelijkheidsverzekering te regelen. De verzekeraar checkt of je aansprakelijk bent voor de schade. Als dat het geval is, dan keert je verzekeraar een passende vergoeding uit aan de persoon bij wie je de schade veroorzaakt hebt en is alles op een goede manier opgelost.

Besparen op je premie

Een aansprakelijkheidsverzekering kost doorgaans maar een paar euro per maand. Toch zijn er allerlei manieren waarop je op je premie kunt besparen. Maar niet elke bespaartip komt zonder risico. Zo kun je besparen door te kiezen voor een hoger eigen risico en een lager verzekerd bedrag. Maar dat betekent ook dat je bij een fikse schadepost zelf flink wat geld moet bijleggen. En dat je kleine schades voor een groot deel uit eigen zak moet betalen. Het advies is dan ook om je voor een bedrag van minimaal €1,25 miljoen te verzekeren en geen eigen risico te kiezen. Daarmee ben je niet zo heel veel duurder uit, terwijl dit een stuk goedkoper is bij een eventuele schade.

Op deze twee manieren kun je wél slim op je premie besparen:

  • Maak een online vergelijking bij een website als Independer of Prijsvergelijken. Vergelijk daarbij zowel de premie als de dekking bij verschillende verzekeraars. Heb je al een aansprakelijkheidsverzekering? Blijf dit dan jaarlijks doen. Misschien ben je bij een andere verzekeraar wel voordeliger uit.
  • Sommige verzekeraars bieden pakketkorting als je er meerdere verzekeringen afsluit. Heb je al een woonverzekering, autoverzekering of rechtsbijstandsverzekering bij dezelfde verzekeraar? Check dan of je recht hebt op korting als je ook je aansprakelijkheidsverzekering bij diezelfde verzekeraar afsluit. Dit scheelt weer in de portemonnee.

Moet je lezen

Gerelateerde blogs